Vertaling Catalaans

Catalaanse vertaling

De Catalaanse taal is een Romaanse taal die gesproken wordt in de regio Catalonië, in het noordoosten van Spanje. Het is ook de co-officiële taal van de Balearen en de Valenciaanse Gemeenschap, en wordt ook gesproken in delen van Frankrijk en Italië.

Het Catalaans heeft ongeveer 9 miljoen sprekers over de hele wereld en is de tiende meest gesproken taal in Europa. Het is nauw verwant aan andere Romaanse talen zoals het Spaans, Frans en Italiaans. Het Catalaans heeft zijn eigen spelling en grammatica, en kent ook een aantal dialecten. De standaardvariant van de taal wordt gesproken in Barcelona en wordt beschouwd als de norm voor het geschreven Catalaans.

Bij Tilburg Translations kunt u probleemloos terecht voor Catalaanse vertalingen. Heeft u een document dat vertaald dient te worden van of naar het Catalaans? Gebruik dan ons eenvoudige offerteformulier of stuurt u het bestand naar ons via e-mail en laat ons u overtuigen door onze uitstekende service en referenties. In veel gevallen kunnen we voorbeelden overleggen van eerdere Catalaanse vertalingen, zodat u direct een idee kan krijgen van de kwaliteit van onze Catalaanse vertalingen.

Geschiedenis

Spaans of Catalaans?

De oorsprong van de Catalaanse taal gaat terug tot de Middeleeuwen, toen het werd ontwikkeld uit het Latijn dat werd gesproken in de regio. In de loop der tijd heeft het invloeden ondergaan van andere talen, waaronder Arabisch en Occitaans.

Sinds de 19e eeuw speelt het een belangrijke rol in de strijd voor de culturele identiteit en autonomie van Catalonië. Tijdens de dictatuur van Franco (1939-1975) was het gebruik van het Catalaans echter verboden, wat leidde tot een vermindering van het aantal sprekers en een achteruitgang van de taal.

Na de val van Franco werd het gebruik van het Catalaans opnieuw toegestaan en zelfs gestimuleerd. Sindsdien heeft de taal een belangrijke plaats ingenomen in de politiek, het onderwijs en de cultuur van Catalonië.

Het is interessant om te weten dat het Catalaans ook invloeden heeft gehad op andere talen, zoals het Spaans en het Occitaans. Zo zijn er bijvoorbeeld veel woorden die hun oorsprong vinden in het Catalaans en die nu in het reguliere Spaans worden gebruikt.

Al met al is de Catalaanse taal een belangrijk onderdeel van de culturele identiteit van Catalonië en speelt het een grote rol in de geschiedenis en de toekomst van de regio.

Vertalen van/naar het Catalaans

Wij helpen u graag! Informeer naar onze scherpe tarieven en snelle verwerkingstijden. Na ontvangst van uw aanvraag kunnen we vaak al binnen twee uur een exacte prijsopgave maken met de geplande levertijd, uiteraard geheel vrijblijvend.

Kiest u ook voor kwaliteit?

Vraag dan snel een vrijblijvende offerte aan voor uw project. Direct antwoord!

Vraag direct een offerte aan »