Illustrator-bestanden vertalen

Illustrator logo

Adobe Illustrator is een zeer uitgebreid tekenprogramma voor vectorafbeeldingen. Daarom is het ideaal voor het ontwerpen van logo’s, flyers of tekeningen die bijvoorbeeld kunnen worden gelinkt met een InDesign-bestand. Meestal bevat een Illustrator-bestand (.ai) niet veel tekst. Toch kun je ook met Illustrator grote documenten maken die uit meerdere pagina’s bestaan. En als dat soort bestanden goed moeten worden vertaald, is het zoals altijd aan te raden om de vertaling te maken in CAT-software. Maar wat is dan de beste manier om een Ilustrator-bestand te vertalen? Er zijn verschillende manieren. Per geval zal moeten worden bekeken welke aanpak het meest efficiënt is.

Tips voor het vertalen van Illustrator-bestanden:

Optie 1. Als er niet veel tekst in een Illustrator-bestand staat, bijvoorbeeld in een flyer, is het vaak het makkelijkste om de vertaling gewoon vanaf een PDF te maken, waarna de dtp’er de korte vertaling verwerkt in Illustrator.

Optie 2. Het is ook mogelijk de te vertalen tekst eerst te kopiëren naar een Word-bestand, dat te vertalen met behulp van CAT-software zodat de vertalingen worden opgeslagen in het vertaalgeheugen van de klant, en het vervolgens te laten verwerken in Illustrator door de dtp’er.

Optie 3. Conversie naar SVG. Dit op XML gebaseerde bestandsformaat kan worden vertaald in moderne CAT-software zoals memoQ en across. Het voordeel is dat het vertaalde SVG-bestand direct kan worden geopend in Illustrator, al zal er altijd een controle moeten plaatsvinden om te kijken of de vertaling juist wordt weergegeven.

Optie 4. Via een speciale plugin voor Illustrator: CopyFlow Gold. Deze plugin kan tekstattributen exporteren naar .xliff, een speciaal formaat ook weer op basis van XML, dat specifiek wordt gebruikt in de vertaalbranche. Dergelijke .xliff-bestanden kunnen worden vertaald in bijna alle CAT-software.
Overigens is CopyFlow Gold ook beschikbaar voor Adobe InDesign en QuarkXPress.

Kiest u ook voor kwaliteit?

Vraag dan snel een vrijblijvende offerte aan voor uw project. Direct antwoord!

Vraag direct een offerte aan »